X
تبلیغات
امروز: یکشنبه 23 دی 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
بلوک کد اختصاصی

مقاله بررسی جامع كودكان خیابانی

مقاله بررسی جامع كودكان خیابانیدسته: علوم انسانی
بازدید: 9 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 101 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 50

مقاله بررسی جامع كودكان خیابانی در 50 صفحه ورد قابل ویرایش

قیمت فایل فقط 6,500 تومان

خرید

مقاله بررسی جامع كودكان خیابانی در 50 صفحه ورد قابل ویرایش



فهرست مطالب

عنوان ................................................................................................................... صفحه


فصل اول
مقدمه .................................................................................................................... 2

فرضیه................................................................................................................... 4

فصل دوم

بچه های خیابانی كیستند ...................................................................................... 6

عوامل موثر بروز پدیده بچه های خیابانی ........................................................... 10

پدیده كودكان خیابانی و عوامل موثر در آن......................................................... 15

مددرسانی.............................................................................................................. 17

فصل سوم

7/5 میلیون كودك در جهان بردگی می كنند......................................................... 22

سوء استفاده از كودكان خیابانی .......................................................................... 25

نگاهی به وضعیت كودكان خیابانی بر طبق آمار خانه سبز ................................. 28

فصل چهارم



فصل پنجم

آقازاده ها بخوانند : كودكان خیابانی جمعه ها به مدرسه می روند .................... 38

اهداف و آرزوها ................................................................................................... 44

فردای روشن ....................................................................................................... 46

فصل ششم

منابع ..................................................................................................................... 50




مقدمه

انتشار آمار 200 هزار نفری كودكان خیابانی واكنش های متفاوتی را در پی داشته است. رئیس سازمان بهزیستی كشور آمار واقعی را یك دهم این عده می داند و آن را نیز با عناوین متفاوتی تفكیك می كند. در هر حال واقعیت تلخی كه همچون بمب ساعتی زیر پای اجتماع ما قرار دارد ، قربانیانی با نام «كودكان خیابانی» هستند كه در تمام شهرهای كشور شب و روز به چشم می‌خورند.

پدیده كودكان خیابانی كه طی سالهای اخیر به شدت آماری رو به رشد داشته بنابر دلالی كه تشدید شده همچنان ادامه دارد و باتوجه به اینكه 50 درصد جمعیت كشور سنی كمتر از بیست سال دارند به تهدیدی جدی تبدیل خواهد شد. براساس تعریف صندوق كودكان سازمان ملل متحد ( یونیسف) كودكان خیابانی كسانی هستند كه عمده وقت خودرا بدون سرپرست بزرگسال در خیابانها می‌گذرانند.  تحقیقات كارشناسان نشان داده است كه آغاز ولگردی در میان كودكان از سن 10 تا 13 سال بیشتر است و در آستانه بلوغ كه تغییرات جسمی و روحی به وجود می آید این ناهنجاری شدت می یابد.

محققان معتقدند كه وضعیت اقتصادی خانواده ، تأثیر به سزایی بر ولگردی دارد و غالب كودكان به علت فقدان معیشت كافی و وضع نامساعد خانوادگی به تكدیگری و ولگردی می‌پردازد. وضع نامطلوب خانوادگی مرگ زود رس پدر و مادر ، چند زنه بودن پدر، تعدد فرزندان و فقدان محبت از جمله عوامل در افزایش كودكان خیابانی است.

براساس بررسی های پزشكی قانونی غالب كودكان ولگرد و خیابانی مورد تجاوز جنسی قرار گرفته اند و به ناچار تن به هر كاری داده اند.

در مشهد طی یك سال تعداد كودكان از 185 مورد به بیش از 400 نفر افزایش یافته و به مسئله ای بسیار حساس تبدیل شده است.

در اراك پدیدة كودكان خیابانی نیز رشد روز افزون داشته و آمار كودكان خیابانی این بحث را به سطوح مسئولان و افكار عمومی كشانده است. مسئول دفتر آسیب های اجتماعی بهزیستی گلستان می گوید در طرح سال 1379 ، 69 كودك و در طرح سال 80 ، 516 كودك خیابانی را درمركز استان پذیرش دادیم ولی تعداد واقعی آنان بیش از این رقم است در عین حال مراكز نگه داری آنان موفقیت چندانی ندارد، در هر حال كودكان خیابانی كه امروز قربانی ضعف سیستم اجتماعی هستند ، فردا بزهكارانی خواهند شد كه از جامعه انتقام می گیرند روند اجباری زندگی آنان ، آن ها را به سرنوشت تاسف باری می رساند آنان كه به دلیل بی سرپرستی بد سرپرستی و تك سرپرستی به كار اجباری رو آورده اند معمولا با مشاغل(روزنامه فروشی، گل فروشی و ..) شروع می كنند و به مشاغل سیاه ( فروش مواد مخدر ،توزیع نوار و مشروب) می‌رسند تعداد كودكان خیابانی و كودكان كار در اغلب شهرهای كشور و به خصوص شهرهای بزرگ غالباً با كودكان فراری نیز افزایش می یابد. كودكانی كه به علت رفتارهای تربیتی نامناسب، خشونت خانوادگی، فقر، اعتیاد، جدایی والدین، فریب خوردگی كانون خانواده را ترك می كنند و غالباً در اثر زرق و برق های شهرهای بزرگ به آن جا پناه می برند این كودكان در برخی موارد جذب باندهایی می شوند و در پایان هر روز بخشی از درآمد كار، تكدی گری و … را به ناچار به آن ها می دهند تا بتوانندبه كار خود ادامه دهند. اگر این روند با یك برنامه ریزی منسجم و هماهنگ بین دستگاهها مرتبط متوقف نشود و یا كاهش نیاید، خطراتی جدی به زودی جامعه را تهدید خواهد كرد برنامه ای كه موجب جلوگیری از سوء استفاده از كودكان خیابانی ، تامین مكانی برای خواب شب. تهیه غذا و آموزش آنان برای تبدیل شدن به كارگر ماهر شود.

فرضیه:

فقر، طلاق، بی سرپرستی و بد سرپرستی در خیابانی شدن کودکان موثرند.

بچه های خیابانی كیستند؟

مطالعه به عمل آمده در خیابان های تهران نشان می دهد كه كودكان خیابانی از سنین خیلی پایین در پارك ها و چهار راه های شلوغ پر رفت و آمد دیده می شوند. اكثر این كودكان همراه با خانواده هایشان از نقاط دیگر ایران و همچنین كشورهای همسایه مانند افغانستان و پاكستان به تهران مهاجرت كرده اند. این خانواده های مهاجر یا در ساختمان مخروبه سكنی می گزینند و یا حداكثر می تواند در بدو ورود به تهران یك اتاق برای اقامت همه افراد خانواده كه معمولا تعدادشان بیش از 6 تا 8 نفر است  اجاره كنند. اكثر والدین این كودكان بیسواد بوده و پایكارند و یا فاقد مهارت های حرفه ای و در نتیجه به كارهایی مشغول می شوند كه در آمد بسیار ناچیزی دارند. به این ترتیب كودكان هم مجبور می شوند برای كمك به اقتصاد خانواده تحصیلات رسمی را رها كرده و به مشاغلی خیابانی مانند دستفروشی و گدایی متوسل شوند زیرا آن ها هم فاقد مهارت ملی حرفه ای هستند.

مسائل دیگری مانند از هم پاشیدن خانواده و مرگ یا معلولیت والدین نیز كودكان را به خیابان می كشد. كودكانی كه از هر دو جسنیت می توان دید كه در خیابان ها كار می كنند و برخی از آنها بیش از 5 سال ندارند. این كودكان با خطرات گوناگون و گاه ناشناخته ای مواجهند. از تصادف با اتومبیل و استنشاق دودهای مسموم كننده گرفته تا خشم وغضب رانندگان و مسافران شهری و همچنین دستگیر شدن توسط ماموران به جرم پرسه زدن در خیابان ها و سد معبر، این بچه ها همچنین در معرض خطر تبهكاران بزرگسال و سازمان یافته ای هستند كه از آنان بر اجیری دزدی و فروش مواد مخدر استفاده می كنند و یا برای رسیدن به هدفهای پلیدشان آنان را مورد سوء استفاده بدنی وجنسی قرار می دهند این كودكان به علت محرومیت از غذای مناسب دچار سوء تغذیه بوده و در نتیجه محروم بودن از امكانات پزشكی و آموزش های بهداشتی از بیماری های پوستی و گوارشی رنج می برند و به طور كلی سالم نیستند این كودكان هر روز با سوء استفاده های روانی فراوان به شكل حملات شفاهی ( فحاشی) ، بزرگتر ها ، والدین و همقطاران خود رو به رویند.

كودكانی كه از خانه فرار كرده اند ، گروهی دیگر از این كودكان هستند آنان به دلیل سوءاستفاده های بدنی و روانی پدر و یا ناپدری و نامادری از خانه فرار كرده اند و فرار آنان پیامد طلاق ، مرگ ، ترك خانواده ویا ازدواج مجدد یكی از والدین است.این كودكان با خانواده های خود ارتباطی ندارند در نتیجه خانه ای هم ندارند كه پس از كار به آن پناه برند و اغلب در مساجد ، اتوبوس های پارك شده و حتی كانال های تهویه دارها و قنادی ها می خوابند.این دسته از كودكان برای تبهكاری بزرگسال لقمه های آماده ای هستند و خیلی زود به وسیله این حرفه ای ها با دنیای تبهكاران آشنا می شوند. كودكانی كه به دست این تبهكاران می افتند در طی دوره كارآموزی چنان مورد سوء استفاده جنسی و بدنی قرار می گیرند كه چشم انداز زندگی آینده آنان شكل نگرفته كور می شود. آنان خیلی زود روشهای تبهكاران را فرا می گیرند و به تدریج تمایل می یابند كه به كارهای ضد اجتماعی وجسورانه تر دست زنند ، از جیب بری و ماشین دزدی تا سرقت منازل ، تبهكاران حرفه ای از تعدادی از این كودكان نگه داری می كنند ودر نتیجه حضور آنان دردنیای تبهكاران سازمان یافته كم و بیش تثبیت می شوند و تداوم می یابند.

به این ترتیب دستیابی به این گروه از كودكان برای كسب اطلاعات از وضعیت كنونی و همچنین سوداهایی كه برای آینده به نظر می رسد كه به آینده خوش ببنند. حتی برخی ازآنان آرزو دارند در آینده معلم ، دكتر، مغازه دار و یا تاجر شوند هر چند كودكی آنان زیربار امرار معاش و نگه داری از افراد خانواده مدفون شده و مجالی برای دنبال كردن تحصیلات و یا حتی بازی های كودكانه ندارد.

در موارد خاصی بچه ها برای یك «صاحب كار» كار می كنند صاحب كار بزرگسالی است كه یك گروه از كودكان را نگه داری می كند.از دستگیری آنان جلوگیری می كند و اجناسی را كه كودكان باید بفروشند در اختیار آنها می گذارد این صاحب كار مقدار فروش و درآمد روزانه را معین می كند و در پایان هر روز بچه ها نخست باید درصد معینی ازدرآمدشان رابه صاحب كار بدهند و آنگاه می توانند بقیه آن را برای خود و خانواده هایشان نگه دارند.

بنابراین كودكان خیابانی از كلیه حقوق بقا، رشد ، امنیت اجتماعی ،مراقبت های بهداشتی ، حفاظت از سوء استفاده های جسمی وروحی و محیط خانوادگی سالم محرومند و در نتیجه گروه بسیار آسیب پذیری را تشكیل می دهند كه محتاج توجه و رسیدگی فوری است.

یونیسف

مددرسانی

در طی تحقیقات نشان داده شده است كه در تهران هیچ ارگان وسازمانی ( چه دولتی و چه غیر دولتی ) وجود ندارد كه به طور اخص به مسایل و رفاه كودكان خیابانی بپردازد . تاكنون هیچ گونه اطلاعاتی یا آماری رسمی از آنان موجود نیست .اما به هر حال در تهران ودیگر شهرهای مهم ایران سازمان های رفاهی و خیریه ای وجود دارند كه مراكز آنها كودكانی را می پذیرند كه شرایط زیر را داشته باشند :

الف ) یتیم و بی پدر  باشد

ب ) پدرانشان معتاد ویا زندانی باشند

ج ) رها شده اند ویا محیط خانوادگی منفی ( نامناسب ) داشته باشد

و به هر حال این كودكان فقط در صورتی مورد مراقبت این سازمان های رفاهی قرار می گیرند كه سابقه ارتكاب جرم و یا اقامت در كانون اصلاح و تربیت را نداشته باشند  این كودكان از طریق دادگاه و یا نیرویهای انتظامی كه آن ها را از خیابان جمع آوری كرده ، سازمان رفاهی معرفی می شوند. سازمان رفاهی مسئولیتی در مورد جمع آوری كودكان از خیابان ها ندارند.

از این كودكان به طور غیرمستقیم حمایت به عمل می آید.این حمایت ها به صورت مالی است و یا ازطریق قراردادن بچه ها در خانواده هایی كه محیط آنها برای رشد و تحصیلات شایسته مساعد است

همچنین مراكزی هم ،مثلا در كهریزك و شور آباد تحت نظارت فرمانداری وجود دارند كه نیروی انتظامی، كودكانی را كه از خیابان ها جمع آوری كرده است به آنجا می فرستد. اما این مراكز هیچ برنامه و یا فعالیت مشخصی برای كودكان ندارند . و كودكان پس از مدتی آزاد می شوند.

در تهران همچنین یك مركز اصلاح و تربیت كودكان ( كانون) وجود دارد كه هر ساله حدود 1500 مجرم جوان و نوجوان را در خود جای می دهد.

در سلول های كانون، در كنار افرادی كه به دلیل ارتكاب جرم های مختلف توسط پلیس دستگیر و به این محل منتقل شده اند ، كودكان خیابانی بسیار دیده می شوند. محیط كانون سازنده و مثبت است. مسئولین این مركز سعی دارند كه كودكان تحت نظارت دقیق و یا راهنمایی های مناسب مشاوران و مددكاران اجتماعی تعلیم دیده ، به فعالیت های تحصیلی ،هنرهای زیبا ،بازی و فعالیت های فرهنگی بپردازند. كودكان درفضای خانوادگی این مركز خوشحال و راضی به نظر می رسند و مایلند تا حد امكان در آن جا بمانند. اما فقط تا زمان بازجویی یا محكومیت به آن ها اجازه اقامت در كانون داده می شود ، مسئولین كانون همچنین حداكثر تلاش خود را به كار می برند كه تا جایی كه امكان دارد ، كودكان را به آغوش خانواده هایشان بازگردانند.

اطلاعات جمع آوری شده از كودكان خیابانی آشكار می كنند كه بعضی اوقات آنها عمداُ جرایم كوچكی را مرتكب می شوند تا به وسیله پلیس دستگیر شوند و به كانون فرستاده شوند. جایی كه می توانند برای مدتی ازیك زندگی خوش و راحت برخوردار شوند . پس از اتمام دوره محكومیت در كانون ، كودكان آزاد ورها میشوند ، حدود 40 درصد از كودكان آزاد شده به خانواده هایشان باز می گردند ، اما حدود 30 درصد دیگر ، باوجود اینكه به خانه و كاشانه ای هم دارند ،به خانه نمی روند زیرا یا افراد خانواده مایل به پذیرفتن آنها نیستند و یا خودبه دلیل ارتباط ضعیف و یا نادرست با اعضای خانواده ، از بازگشت به خانه امتناع می كنند. بنابراین 60 درصد كودكانی كه از كانون مرخص می شوند  دوباره به خیابان ها باز می گردند و دور باطل را ادامه می دهند.

نگاهی به وضعیت كودكان خیابانی

به گزارش واحد آمار خانه سبز به طور كلی كودكان خیابانی به دو دستة عمده ساكن و مهاجر تقسیم می‎شود كه گروه مهاجرین بیش از 65 درصد از آمار كودكان خیابانی تهران را تشكیل می‎دهد. دسته بندی كودكان خیابانی از لحاظ گذراندن امور زندگی به شرح زیر است:

-         كارگران خیابانی دارای مشاغل واقعی

-         كارگران خیابانی دارای مشاغل كاذب

-         ولگردان تلكه گیر و باج گیر

-         متكدیان

-         گروه عمدة بزهكاران

عموم این كودكان در یك نگاه كلی در «آستانه آسیب پذیری» و اعمال ضد اجتماعی قرار دارند بسیاری از آنان برخی آسیب ها را تجربه كرده اند و به خاطر اعمال مجرمانه با پلیس و سایر نیروهای نظارتی درگیر شده اند و سرانجام به زندان یا كانون اصلاح و تربیت راه یافته اند.

در مورد دسته بندی كودكان خیابانی از لحاظ وضعیت اجتماعی و خانوادگی می‎توان گفت اغلب آنان از طبقات غیرمرفه و تنگ دست جامعه اند، البته قلیلی از آنان دارای خانواده های متوسط و از لحاظ مذهبی از پایه های محكم هستند كه این گروه قلیلی تحت تأثیر گروه همسالان و بر اثر فشارهای ناشی از تعصبات خانه گریز می‎شوند. اما گروه كثیری از لحاظ اجتماعی در وضعیت نامناسب قرار دارند و عواملی مانند فقر اقتصادی، فرهنگی و عاطفی، پست بودن بنیان خانواده، تك سرپرستی، بد سرپرستی ، پرجمعیت بودن خانواده و تبعیض اعضای خانواده باعث فرار كودكان از خانه می‎شوند.

انواع سو استفاده از كودكان

خانه سبز بر این باور است كه تقویت مراكزی مانند این خانه با هدف پیشگیری و نهادینه شدن فعالیت های آن می‎توان گروههای زیادی از كودكان رانده شده یا گریزان از خانه را با مشاوره و حمایت های مادی و معنوی به آغوش خانواده بازگرداند. ایجاد مراكز مراقبت ویژه تحت نظر شهرداری های شهرهای آسیب پذیر نیز به منظور سامان بخشی به وضعیت كودكان بدسرپرست و بی سرپرست مؤثر و بی شك با تقویت این حركت از رشد جمعیت كیفری جامعه جلوگیری به عمل می‎آید.

براساس بررسی های خانه سبز انواع سوء استفاده از كودكان خیابانی به طور خلاصه به شرح زیر است:

-         استفاده از تكدیگری های فردی و گروهی

-         استفاده در دستفروشی

-         استفاده در سرقت، جیب بری، كیف قاپی، تخلیة منزل و مغازه ها

-         توزیع مواد مخدر

-         توزیع نوار، فیلم، عكس و دیسك های مبتذل

-         تربیت برای انجام سرقت های مسلحانه

-         تربیت برای معركه گیری با انگیزه های متفاوت

قیمت فایل فقط 6,500 تومان

خرید

برچسب ها : تحقیق بررسی جامع كودكان خیابانی , پروژه بررسی جامع كودكان خیابانی , مقاله بررسی جامع كودكان خیابانی , دانلود تحقیق بررسی جامع كودكان خیابانی , بررسی جامع كودكان خیابانی , كودكان خیابانی

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر